fredag 27 augusti 2010

Palma Katedral
2 kommentarer:

  1. Tack, så fina bilder du bjuder på igen! Dessa gamla katedraler som erinrar om varandra men som ändå har en egen historia och "personlighet". Vilket arbete det ligger bakom deras tillkomst. Jag har nyligen läst "Katedralen vid havet" av Ildefonso Falcones (sv. översättning 2008). Boken skildrar det medeltida Barcelonas storhetstid som handels- och sjöfartsstad under en tid då samhället präglades av stora sociala orättvisor, pestens härjningar, religiösa övergepp m.m. Man får också följa det storslagna bygget av Santa Maria del Mar, folkets egen katedral. En mustig bok.

    SvaraRadera
  2. Tack Kat.för din kommentar och historia. Jag fyller på lite här om Katedralen som ligger mitt i Palma och det är en av världens största helgedomar byggd i gotisk stil. Man började bygga den i slutet av 1200-talet, men det blev inte färdigt förrän på 1600-talet och idag är det det mest besökta turistmålet på Mallorca. Under 1800-talet renoverade man katedralen eftersom det hade varit ett par stora jordbävningar. Författaren George Sand har beskrivit byggnaden som ”en imponerade massa som reser sig upp ur havet”.
    Jamie II påbörjade bygget av katedralen men ganska snart ville även befolkningen vara med och hjälpa till. Biskopen och kungen samlade människor från alla stånden, präster, adel, borgare och bönder och alla hjälpte till med vad de kunde. År 1601 stod katedralen färdig.
    Det vackra rosettfönstret är inbyggt i öster och det består av 1236 färgade glasrutor och det har en yta på nästan 100m². Det finns även en skattkammare i katedralen där man kan se många klenoder. Katedralen är vackert upplyst när det är mörkt och det ligger nära kusten vid Palma. Här finns också ett museum som innehåller några av de tidigaste altartavlorna och ett par barockkandelabrar i mänsklig storlek.

    SvaraRadera